Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Ο Νίκος Καζαντζάκης υποστηρίζει πως ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του κι όταν πια του έχει διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες. Τέτοιες γέφυρες είναι οι διαλέξεις που περιλαμβάνονται σ' αυτό τον τόμο. Είναι απλώς ιδέες, έννοιες και συναισθήματα που θέλησα να μοιραστώ χαρούμενα με τους άλλους. Προσπάθησα να τις μεταδώσω γνωρίζοντας από την αρχή, ότι μπορούσε κανείς να τις δεχτεί, να ενθουσιαστεί μ' αυτές, να τις αγνοήσει ή να τις απορρίψει. Δεν είχε σημασία. Τα πράγματα αυτά επαναλαμβάνονται εδώ γι' αυτούς που δεν τα άκουσαν την πρώτη φορά ή γι' αυτούς που θέλουν ίσως να τα ξανανιώσουν άλλη μια φορά. Χαίρομαι που μοιράστηκα αυτές τις ιδέες. Ακόμα μ' εντυπωσιάζει το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι ενδιαφέρθηκαν να τις ακούσουν. Για μένα αντιπροσωπεύουν δέκα υπέροχα χρόνια ανάπτυξης και επαφής. Κοιτάζοντας πίσω δε μετανοιώνω για τίποτε και ξέρω πως θα 'ρθουν κι άλλα χρόνια, καλύτερα και χειρότερα, γιατί είμαι αποφασισμένος να συνεχίζω να στήνω γέφυρες. Λέο Μπουσκάλια

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Eρευνα-σοκ για τα απολυμαντικά χεριών και Η1Ν1


Ποιό προϊόν έκανε θραύση με την επιδημία της νέας γρίπης; Δίχως αμφιβολία τα λεγόμενα αντιμοκροβιακά παρασκευάσματα για την απολύμανση των χεριών.
Ηταν το απαραίτητο "αξεσουάρ" σε κάθε τσέπη. Τώρα έρχεται μια έρευνα να δείξει ότι δεν είναι και τόσο σημαντικά στην αποτροπή μετάδοσης του ιού.

«Το απολυμαντικό με ενισχυμένη δράση κατά των ιών απέτυχε να μειώσει σημαντικά τη συχνότητα λοίμωξης από γρίπη ή από ρινοϊούς» ανέφεραν οι ερευνητές σε συνέδριο για τους αντιμικροβιακούς παράγοντες που πραγματοποιείται στη Βοστόνη. Σημειωτέον, η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της τελευταίας πανδημίας και χρηματοδοτήθηκε από... εταιρεία απολυμαντικών.
Η ερευνητική ομάδα εκτιμά ότι οι ρινοϊοί και οι ιοί της γρίπης μεταδίδονται περισσότερο μέσω σταγονιδίων στον αέρα και λιγότερο από μολυσμένες επιφάνειες.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της πανδημίας γρίπης από τον ιό Η1Ν1. Στην πρώτη ομάδα της μελέτης, οι εθελοντές απολύμαιναν τα χέρια τους κάθε τρεις ώρες επί δέκα εβδομάδες, από τον Αύγουστο μέχρι το Νοέμβριο του 2009. Στην ομάδα αυτή, το 42% των εθελοντών εμφάνισε λοίμωξη από ρινοϊούς. Στη δεύτερη ομάδα, η οποία δεν χρησιμοποίησε απολυμαντικό για λόγους σύγκρισης, το ποσοστό αυτό ήταν ελάχιστα μεγαλύτερο στο 51%.
Όσον αφορά τη γρίπη Η1Ν1, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 12% στην ομάδα του απολυμαντικού και 15% στην ομάδα ελέγχου.«Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης υποδεικνύουν ότι η μετάδοση από τα χέρια ίσως είναι λιγότερο σημαντική από ό,τι είχε εκτιμηθεί» ανέφερε η ερευνητική ομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου